Nieuwe bomen bij Weg naar Zee

Nieuwe bomen bij Weg naar Zee

Bij Conservation International Suriname, is professor Naipal bezig met een innovatief project aan de Weg naar Zee. Het achterliggende gebied en de bevolking komen in ernstig gevaar wanneer het waterniveau stijgt. Door het planten van mangrovebomen ontstaan natuurlijke waterdammen, die de grond vasthouden en water doorlaten.

Dit is een project dat wij van harte steunen. Onze verslaggeefster Shannon heeft het project bezocht en deelt graag wat ze daar geleerd heeft.

Professor Naipal, hij leidt het project Weg naar Zee.

 

Mangroveplantjes in the making.

 

De zaadjes

 

Kleine boompjes

 

De tree nursery. Hier worden de boompjes gekweekt en sterk gemaakt, tot ze klaar zijn om geplant te worden.

 

De plek waar geplant is en gaat worden.

 

Hier zie je de wortels van de Mangroveboom, en hoe die modder vasthouden.

 

Dit systeem wordt gebruikt om de golven te breken. Golven zijn een gevaar voor jonge boompjes, omdat deze soms te sterk zijn en ze uit de grond trekken.

 

Er wordt gebruikt gemaakt van 4m lange Walaba palen die 15 jaar meegaan, met daartussen bundels bamboe die ongeveer 3 jaar meegaan. In deze bamboe worden gaten gemaakt, zodat de bamboe niet naar boven drijft.

 

Met deze zelf gecreëerde boot worden de Walaba palen geplaatst. Er wordt gebruikt gemaakt van gewichten en er worden twee palen tegelijk geplaatst. Achterop zie je 2 houders, hier worden de palen in geplaatst.

 

Helemaal naar links is een pilot van dit systeem neergezet. Je ziet ook dat het land aan deze kant meer de zee ingaat en aan de rechterkant (waar dit systeem nog niet is) meer land is verdwenen.